top of page
  • Skribentens bildSophie Hedberg

Hitta din flock – den är en superpower!Skolstarter och jobbstarter har nu signalerat för många att hösten är här, trots sommarvärmen som oväntat kommit tillbaka. De ljumma kvällarna gör det lite för lätt att stanna uppe lite för länge för att kolla Netflix/HBO-serier på, istället för att börja ställa om dygnsrytmen från semestertid till jobbtid. Men just i det här fallet har mitt sträck-tittande av den hyllade tv-serien Big Little Lies faktiskt gett inspiration till den här krönikan och till min egen jobb-höst.


För er som inte sett Big Little Lies kan jag kort berätta att den kretsar kring fem väninnor som tillsammans bildar en pakt i syfte att bevara en mörk hemlighet. Förutom att lysa med sina respektive skådespelarinsatser så verkar arbetet med serien ha skapat en mycket stark vänskap även privat mellan dessa kvinnor – det går nästan att ta på energin de utstrålar tillsammans på bilder och i klipp när de tar emot både Golden Globe-priser och Emmy Awards för sina prestationer.


Och det är i ett av dessa YouTube-klipp, där Nicole Kidman står galaklädd på scenen och tar emot sin Golden Globe i kategorin ”Bästa skådespelerska”, som jag hör henne säga följande:


”Our friendship did this! We pledged allegiance to each other – this is ours to share!”

Och kameran zoomar in de andra fyra kvinnorna, brett leendes och applåderandes, och deras innerliga glädje och stolthet går inte att ta miste på, hur de på riktigt delar hennes pris och framgång tillsammans.


Ni har hört det förut: It’s a team effort. Ingen människa är en ö. It takes a village to raise a child, osv..osv.


Trots det har så många av oss så svårt att be om hjälp. Att be om det stöd vi behöver för att uppnå det vi vill och behöver. Och förvånansvärt många människor omger sig dessutom med personer som inte bidrar till positiv växt, till utveckling, till att nå mål och förverkliga drömmar, utan som istället tar vår energi (eller rättare sagt som vi tillåter göra det eftersom vi inte sätter stopp för det).


Så, mitt viktigaste råd till dig inför en ny ”termin”, inför att återigen kanske jonglera ett svårlagt livspussel med både privata och professionella utmaningar, är att sätta samman din egen flock, din ”dream tribe”. Omge dig med människor som du verkligen gillar! Säg nej till energitjuvar! Sätt en tydlig intention och välj ut de människor på jobbet och i livet i stort som faktiskt bidrar med stöd, pepp, kraft, energi, kunskap och vad det nu är som just du behöver för att ta dig dit du vill – och för att du ska kunna ha roligt och må bra på vägen!


Din flock är helt enkelt en av dina ”superpowers”, det som kommer göra att du känner dig starkare, vågar mer och öppnar dig för nya möjligheter. Det jag hoppas att du kommer upptäcka är att det finns en enormt outnyttjad potential i att medvetet sätta samman människor som tillsammans blir din flock, och att sedan aktivt och regelbundet vända dig till dem när du behöver det. Och jag vågar lova att det inte finns någon som inte blir smickrad av att få frågan: du är viktig för mig, vill du bli en del av min ”dream tribe”? Bara tänk dig in i känslan att någon frågade dig det!


Det finns nog inte en enda framgångsrik människa på denna jord som inte har sin flock, sitt team att tacka för sin framgång. Och med framgång menar jag inte nödvändigtvis framgång i samhällets ögon, utan det som du har bestämt är framgång för just DIG, i stort och i smått, i vardagen såväl som med större livs- och karriärdrömmar.


Själv ser jag fram emot en mycket spännande höst som ligger framför mig, där jag som coach tagit modet till mig att be några duktiga och fantastiska kvinnor om deras hjälp på min fortsatta väg. Att kroka arm tillsammans med dem en stund ska bli så roligt och jag vet att det kommer att ge resultat som jag varken hade kunnat eller velat åstadkomma helt ensam!


Jag avslutar med att ge två boktips om du vill inspireras mer av vad positiva vänskapsrelationer faktiskt kan göra för skillnad professionellt:


”How to be happy at work”, av ledarskapsgurun Annie McKee. Hon hänvisar både till omfattande forskning och till hennes egna erfarenheter av att coacha ledare när det gäller vikten av att ha vänskapsrelationer på sin arbetsplats, för både framgång och välmående.


”The Beautiful No”, av Sheri Salata, en av Oprah Winfreys närmaste medarbetare och producent av den globalt framgångsrika The Oprah Show. Berättar i denna djupt personliga bok hur hon nådde omåttlig framgång professionellt, medan andra delar i livet fick ta rejäla stryk. Med hjälp av bland annat starka vänskapsband lyckades hon bygga upp hela sitt liv.


Allt gott!

Sophie Hedberg

Comments


bottom of page