top of page
  • Skribentens bildSophie Hedberg

Konsten att våga lyckas – tämj din inre schimpans

Precis som så många andra får jag dagligen en mängd nyhetsbrev som rasslar in i min inkorg och det är med en stadigt stigande känsla av stress jag snabbt scrollar igenom flödet för att försöka sålla agnarna från vetet. Som bekant säger en bild mer än tusen ord och det var just en bild som fångade min uppmärksamhet och fick mig att stanna upp och vilja titta lite närmare.




På bilden, som jag delar här, ser jag det amerikanska damfotbollslandslaget förenande i en stor, gemensam jublande segergest med uppsträckta armar skrikandes ut glädjen över sitt VM-guld under banderollen ”Women’s World Cup Final 2019”. Bilden som är så till bredden fylld av energi får mig att le från öra till öra, men det som gör att jag verkligen vaknar till är det som står skrivet i stora bokstäver på en banderoll vid deras fötter.

Där står att läsa:


”Dare to shine”

”Våga lysa”. Vadå våga, tänker jag automatiskt trots att jag är ledarskapscoach och dagligen möter kompetenta, drivna, framåt ledare som – precis som alla andra - måste övervinna sina egna inre mentala hinder för att just våga agera och ta nästa steg i riktning mot målet. Just det ja, är min nästa lite mer reflekterande tanke, även de som till synes står på toppen och har tagit sig hela vägen fram till målet, så långt man kan komma i just det här fallet, har lyckats därför att de har vågat något som inte varit självklart från början. De har inte kommit dit de är på grund av avsaknaden av rädslor utan tvärt om – för att de har agerat trots sina rädslor och vågat tro på tanken att de kan lyckas.


Alla behöver påminna sig om denna sanning om och om igen. Det är så lätt att gå vilse i tanken om att människor som tar sig dit de vill och därmed vågar visa sig, vågar lysa med hela sin kraft, gör det på grund av avsaknad av rädsla. När det egentligen är helt tvärt om. Så även för elitidrottare som tar VM-guld.

Det kan tyckas självklart att vi alla vill lyckas i livet. Det är ju att misslyckas som är det jobbiga och det som det pratas mycket om just nu – om hur viktigt det är att ha en tillåtande kultur där det är okej att misslyckas och lära sig av resan. Vilket är en inställning som jag är en mycket stark påhejare av, för utan tryggheten som finns i att tillåta sig själv och andra att våga prova sig fram och där det finns utrymme att misslyckas, så kommer vi aldrig att hitta fram till de nya kreativa lösningar som vår värld är i ett så skriande behov av, för både människor och natur.


Något det däremot inte talas tillnärmelsevis lika mycket om är hur viktigt det faktiskt är att våga lyckas. Att lyckas betyder nämligen att vi i någon mån måste kliva fram i strålkastarljuset, från att ha stått tryggt i kulisserna bakom ett tjockt sammetsdraperi där vi har varit skyddade så länge vi provat oss fram, testat igen och igen, tränat, fallit, ställt oss upp, borstat av oss dammet och testat igen, och kanske även gömt oss bakom andra som verkat kunna och veta så mycket mer än vi, så kommer en dag då vi behöver våga oss ut på scenen, på livets arena, på VM-arenan eller på det där styrelsemötet – och inte ursäktar oss längre. Där vi faktiskt uppbådat modet att stå i vår kraft och säga vår sanning, det vi tror på och har kommit fram till, produkten av allt vårt tränande och alla våra ”misslyckanden”.


Och var så säker, det är då våra inre schimpanser vaknar till liv och börjar skrika som allra högst, det ”aptjatter” av ifrågasättande, kritiska röster som vi alla bär på i olika former och som kan låta något i stil med ”vem är väl jag som tror att jag har något speciellt att komma med”, ”alla andra kan så mycket bättre än jag”, ”varför skulle någon lyssna på just mig jag är ju bara en bluff”, ”varför skulle jag lyckas just den här gången” och så vidare och så vidare i all oändlighet.

Och ja, det är oändligt. Om vi skulle vänta på att våga agera till den dagen då vårt inre aptjatter upphör, då får vi vänta till den dagen då vi lämnar det här jordelivet. För det upphör aldrig. Det är en del av vår uråldriga reptilhjärna som vi faktiskt har att tacka för att människan överlevt som art så här länge.

Jag föreställer mig den där dagen för finalen i fotbolls-VM, då dessa modiga kvinnor stegade ut på arenan för att kämpa för guldet – med sina hjärnor fulla med aptjatter skriandes i kör. Men också med det mentala mantra som krävdes av dem med syfte att överrösta schimpanserna: ”jag vet att vi kan lyckas, jag vet att jag har rätten att höras och synas, jag vet att jag kan lyckas med det jag drömmer om - att vi är värda att lyckas ta guld”.


För om vi fullt ut vill uppleva att lyckas med det vi tar oss för, måste vi först våga tro på tanken att vi är värda att lyckas och att vi är tillräckligt bra som vi är. Annars kommer vårt inre aptjatter ta över och få oss att tro att vi egentligen inte har något att komma med, med resultatet att vi ger upp innan vi ens har gett oss själva en rimlig chans att lyckas.

Att jag själv har en stark inre övertygelse om att jag är värd framgång är nämligen en av de saker som den mycket inspirerande forskaren och storytellern Brené Brown upptäckt i sin forskning, och som är avgörande för människors framgång i livet. Det hon pratar om i sina omåttligt populära Ted Talks är ”Being worthy of love and belonging”. Att vara värd att få höra till ett sammanhang och accepteras för den jag är. Då vågar vi också kliva ut på livets arena för att lyckas, utan att riskera att bli tillintetgjorda av skamkänslor.

Så en god idé är att börja se dig själv som en schimpanstämjare, där du är den som håller i taktpinnen och får aporna att dansa till tonerna av ”Jag kan, jag kan, jag kan!”


Sophie Hedberg, Coach Empowering Leading Ladies - skapare av ledarskapspgrogrammet ”DareToShine Masterclass for Leading Ladies”

Comments


bottom of page