top of page
  • Skribentens bildSophie Hedberg

Låt berättelsen om dig själv ge kraft till din inre Wonder Woman!

Uppdaterat: 16 apr. 2020

Har du tänkt på vilken så kallad ”sanning” om dig själv som du går och bär omkring på utan att förstå vidden av hur den påverkar dina val och ditt liv varje dag. ”Sanningar”, eller berättelser som jag väljer att kalla dem, som gör att du kanske väljer bort det som du innerst inne drömmer om, av rädsla för att misslyckas. I synnerhet om storyn du upprepar tyst för dig själv är ”jag kan inte”.


För dig som kanske känner igen dig själv, och andra nyfikna, vill jag dela en berättelse:


Häromdagen sitter jag i ett coachingsamtal med en kär kund som jag haft förmånen att få följa mycket nära under ett år nu. Hon är känd. En kvinna som för många säkert utstrålar vad det innebär att ”lyckas”. Och ja, hon står förvisso mitt i strålkastarljuset och lyser, men hon gör det inte för att bli känd, utan för att hon på djupet vill bidra med det enda hon i princip har längtat efter i hela sitt liv – sin talang, sin gåva till oss andra, det som får henne att lysa inifrån och ut. Hon har jobbat hårt och under det senaste året lyckats förverkliga en av sina största drömmar – och nu sitter hon hos mig för att hon har fler som ska uppfyllas 2020!


I vårt samtal berättar hon sprudlande om dessa nya mål, men så försvinner energin och hon ger mig flera argument varför hon kanske kommer misslyckas. Det gör henne rädd, och jag kan se hur kraften rinner ur henne. Men, när vi sedan börjar utforska dessa “sanningar”, så visar det sig att det är begränsande uppfattningar om henne själv som följt med under 20 års tid (20 ÅR!), baserat på saker som hände då, och som inte ifrågasatts sedan dess. Utan tvärtom, där hjärnan istället samlat på sig bevis för att ”sanningen verkligen är sann”. För det är så våra hjärnor funkar – som en missil som vill förstärka sin egen världsbild. Om vi lämnar den ensam att härja fritt vill säga. Efter 20 år riskerar en story att bli rätt cementerad.


När min kund nu riktar sin uppmärksamhet – sin ficklampa – på dessa sanningar så händer något som jag varit med om många gånger, men som är lika fantastiskt att bevittna varje gång – hon får syn på att:


herregud, det här som hon säger till sig själv, upprepar om och om igen, i själva verket inte är sant! Hon ser plötsligt bevis efter bevis på att det istället är något annat som är sanningen. Som såpbubblor ser vi hur det gamla försvinner och poppar en efter en, ungefär som spöken under sängen som försvinner när vi tänder lampan – plötsligt är de som bortblåsta och något annat uppenbarar sig istället.

Och detta annat är nya möjligheter, nya korrekta sanningar och berättelser som stärker oss istället för att stjälpa! Och jag ser hur min kund lyser upp i ett stort leende, energin är tillbaka och vägen framåt glasklar.


Vad har du själv för outforskade ”sanningar” och berättelser om dig själv, om andra, om världen, som styr dig på ett sätt som inte alls stärker dig i den du vill vara och det du drömmer om att göra? Att träna sig i hur man utforskar dessa är inget annat än en färdighet som alla kan lära sig! Då låter vi inte våra hjärnor härja fritt längre, utan använder den för det den ska användas för – våra syften.


Själv har jag en gammal story om mig själv som länge följde mig som handlar om att ”jag är ingen säljare/jag kan inte sälja”. Och den visade sig vara sann i den mån att nej, jag kan inte sälja något jag inte tror på med hela mitt hjärta, och nej jag ringer inte runt cold calls till människor som kanske inte alls behöver det här, och så vidare och så vidare. Old school selling enligt mig. MEN – när jag vågade utforska denna begränsande story om mig själv, och dessutom tog hjälp utifrån så har jag fått syn på att jag älskar att sälja! När sälja handlar om att få dela det jag på djupet tror på och vill ge till andra, i äkta möten där jag ser ett behov och där vi har en intressant dialog där vi båda delar med oss av oss själva. Ett sant mänskligt möte helt enkelt, vare sig det är via sociala medier eller IRL!

Comentários


bottom of page