top of page

”Berättelser sätter det inre livet i rörelse. De är vitaminer för själen och mat för hjärnan. Det är en form av medicin mot meningslöshet, oengagemang och leda och de väcker energin i oss till liv igen och ger oss den karta och kompass vi behöver för att hitta vår väg”

BOKEN

Det tog 30 år, men nu skriver jag äntligen den bok jag alltid har velat skriva. Den går än så länge under arbetsnamnet ”The Heroine’s Journey” och min intention är att dela med mig av min skattkarta, allt det bästa som jag hittat, upplevt och skapat i mitt eget liv och det som gjorde att jag till slut ”knäckte koden” – med andra ord det som mitt DareToShine-program är byggt på.

 

Boken ger mig möjlighet att dela med mig av mina egna personliga berättelser, mina medgångar och motgångar, om att falla handlöst, ta sig upp igen, och känslan av att tillslut landa på de högsta av toppar, om mod, sårbarhet och besvikelser, om vardagslycka och total eufori - och allt däremellan. Jag vill med hjälp av mina egna små livsberättelser väva ett vackert lapptäcke där de olika delarna flätas samman med hjälp av trådarna och metoden i DareToShine-programmet.

 

Jag vill bjuda in dig som läsare till en resa, men inte vilken resa som helst utan en heroisk resa som handlar om modet att våga lyssna till det som innerst inne kallar, att våga säga JA till den här resan och ge sig ut trots att vägen inte ligger klar och synlig i förväg.

 

Min förhoppning är att det ska bli en levande bok, fylld av livsenergi och inspiration och inte minst fungera som en praktisk steg-för-steg-guide på vägen. Att den ska hjälpa dig att själv våga dig ut på din – och visa dig HUR du tar dig fram hela vägen till ett meningsfullt mål, oavsett hur målet ser ut för just dig.

 

Det som jag här har valt att kalla The Heroine’s Journey bygger på författaren Joseph Campbells* narrativa struktur om Hjältens Resa, vilket är ett sätt för oss att förstå både vår egen och den universella livsresa som alla människor har delat i alla tider.

 

Hjältens resa är inget annat än vår egen livsresa och är ett både effektivt och kreativt verktyg för att hjälpa oss att få syn på den röda tråden i den sanna berättelsen om oss själva och vår väg framåt. Sagor som Harry Potter, Narnia och Sagan om ringer är tydliga exempel men det finns också många mer vardagliga, moderna berättelser som även de ofta följer den numera klassiska dramaturgin i Hjältens Resa.

shutterstock_323624252.jpg

Så länge jag kan minnas har jag älskat att skriva. Jag upptäckte tidigt att ord och meningar kom till mig på ett ansträngningslöst sätt, att om jag bara lyssnar tillräckligt noga så ser jag och hör jag vad som ska skrivas och försöker då ”plocka ner det” på papperet. Att rita och att berätta var ett naturligt sätt för mig som liten att uttrycka mig på. Dagbok efter dagbok, skissblock efter skissblock med teckningar och berättelser – till och med ett filmmanus blev det (som 10-åring men ändå…) och drömmen om att en dag skriva en egen bok tog form där för länge sedan.

*Joseph Campbell (1904 – 1987) var en amerikansk professor i komparativ mytologi som blev känd genom sina böcker om världens olika myter, legender och berättelser, där han utforskade vad dessa hade för gemensamma budskap som förenar oss människor. Han kokade ner sin omfattande forskning till en slutsats om att det finns en universell ”kärnberättelse” som går som en röd tråd över hela världens kulturer och genom alla tider, som handlar om ”Hjältens resa” och hur den fungerar som en slags karta och kompass för oss människor för att förstå våra liv och det vi går igenom i ett större sammanhang. 

“People say that what we’re all seeking is a meaning for life. I think that what we’re really seeking is an experience of being alive, so that our life experiences on the purely physical plane will have resonances with our own innermost being and reality, so that we actually feel the rapture of being alive.”

 

– Joseph Campbell

bottom of page